Két órás légiparádé a Duna felett - Nagy Futam Második félidő

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Május első napján ismét megrendezésre került a Nagy Futam nevű rendezvény Budapesten a Duna felett. A tavalyi évben nagy sikert arató légi és földiparádé sok érdekességgel, új típusokkal tért vissza, és a szinte kifogástalan időjárásnak is köszönhetően újra páratlan élményben lehetett része a kilátogatóknak... 

 

Videóink és fotóink elkészítéséért köszönetet szeretnénk mondani a Victoria Hotel-nek, illetve az interjúk elkészítése miatt a Flying Bullsnak és a Tököli Repülőtérnek!

 

Délelőtt fél 11 környékén vette kezdetét a Nagy Futam Második Félidő névre keresztelt rendezvény Budapesten. A tavalyi évben nagy sikert arató rendezvényt a Hungaroring Sport Zrt szervezte ebben az évben is, amelyen földön s égen is érdekességek és látványos programok várták az érdeklődőket. A tavalyi évhez hasonlóan idén is rengeteg látogatót vonzott a Nagy Futam. A délelőtti autós "taxin" több szerencsés ülhetett be olyan pilóták mellé, mint például Michelisz Norbert, akinek a hétvégi WTCC futamon is szurkolhatunk. A repülés szerelmesei számára azonban a pontban 11-kor kezdődő légiparádé tartogatta az igazi programot, amelyet Besenyei Péter kezdett el. Péter természetesen idén is készült egy kis extrém mozzanattal, ugyanis Erzsébet Hídról felszállva kezdte meg látványos, pörgős bemutatóját. Besenyei Péter korábbi Extra 300-as típusával hajtotta végre mai repülését, és természetesen a kedélyek mellett a Duna vízfelszínét is borzolta több alkalommal. 

Besenyeit a Csehországból érkező Flying Bulls Duo csapat követte. A kötelék első külföldi szereplésként teljesítette a Nagy Futam feletti bemutatóját, hiszen a csapat ettől az évtől kezte meg működését. A XtremeAir XA-42 műrepülőgép két pilótája Stanislav Cejka illetve Jan Rudzinsky volt. A látványos szinkron-pár bemutatót feltehetően még nagyon sok repülőnapon láthatjuk a környéken. Az XA-42 egyébként a négy géppel repülő Flying Bulls Aerobatic Team leendő repülőgépe is lesz rövid időn belül, de a mai bemutatón még a régi típusukkal, a Zlin-50-el jelentek meg a főváros felett. A cseh pilóták látványos, nagyon sok negatív figurával tarkított kb 12 perces bemutatót repültek. 

A kötelékeket követték a Salzburgból érkező Flying Bulls repülőgépei. Az idei Nagy Futamra a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja, a North American B-25 Mitchell Raimund Riedmann és Frederic Handelmann, a Vought F4U Corsair Eric Goujon, illetve a Dassault Dornier AlphaJet E Philip Haidbauer irányítása alatt egy gyönyörű hármas alakzatban érkezett meg a Duna felé a Tököli Repülőtérről (fotók a repülőtérről a cikk végén). A kötelék ezt követően egy B-25, Corsair párra oszlott, akik közösen további két áthúzást mutattak be szétvállásuk előtt, ami után a króm ezüst bombázó hajtott végre néhány látványos áthúzást. A B-25-ös látványos nyitott futós elköszönése után Eric Goujon F-4U4 Corsair gépével hajtott végre látványos bemutatót. A jellegzetes hangú, csillagmotoros repülőgép nagyon ritka, Európában csupán néhány repülőképes példánya van. A dinamikus bemutatót nagy lendülettel, nagy sebességgel repülte a francia származású ex vadászpilóta. A Flying Bulls első felvonását a két második világháborús típus repülése fejezte be, az AlphaJet a későbbiekben repülte le szólóját a programnak megfelelően.

 

A program következő résztvevője bajnok és rekorder műrepülőnk, Veres Zoltán volt. Zoli idén sem okozott csalódást, a hozzá méltó látványos, extrém és pontos repülést hajtott végre a Duna felett MXS műrepülőgépével. 

Veres Zoli után ismét a Flying Bulls-é volt a "terep". A légtérbe a csapat két helikoptere, a TAH-1F Cobra illetve a Bo-105 érkezett, akik egy közös áthúzás után külön-külön tartottak bemutatót. A Cobra a tavalyi évhez képest rövidebb bemutatót repült. A pilóta Sigfried Schwarz a világ egyetlen civil pilótája aki katonai helikopter-típuson rendelkezik műrepülő képesítéssel. A vietnámi veterán helikopter bemutatóját két szárny alá helyezett füstgenerátorral, és az idei évben először látványos infracsapda szórással tarkították. A Bo-105 német gyártású helikopter repülésére igazából nincsenek szavak. A közönség kedvenc helikopter képességeit a budapesti közönség is megtapasztalhatta. Orsók, bukfenc, extrém figurák ami a laikus szemeknek elképzelhetetlen egy helikoptertől, és csupán merevszárnyas repülőgépektől megszokott. Ezeket a figurákat az egész világon csupán néhány típus tudja végrehajtani, ezek közül egyik természetesen a Bo-105, továbbiak közt pedig említhetjük az AH-64 Apache-t, vagy épp a Lynx-et.

Az extrém dolgok a Bo-105 bemutatójával nem értek véget. Igazi csemege a repülés rajongók számára, ha egy hatalmas repülőgépet láthatnak alacsonyan. Ez a Nagy Futamon sem volt másképp, hiszen a Wizz Air egyik Airbus A-320-as típusú utasszállítógépe hajtott végre két alacsony áthúzást. Az egyiket nyitott futóművekkel kis sebességen, míg a másikat zárt futókkal nagy sebességgel repülte David Morgan kapitány és Ardai András első tiszt. 

A Wizz Air látványos beköszönését egy igazi vérprofi pilóta, Imreh Lajos követte Mi-2-es bemutatójával. A csirkecomb becenévre is hallgató helikopter a Heliforce által üzemeltett repülőgép több alkalommal volt már katasztrófa helyzetekben is nagy segítség az emberek számára. A Nagy Futamon viszont a helikopter minden képességét kihasználva nézhettük Imreh Lajos csodálatos bemutatóját, füstgenerátorral színesítve. A teljesen határon repülő pilóta már több mint 12 ezer órát repült Mi-2-es típuson, így nem meglepő módon annak minden mozzanatát érzi, és mindent kihoz belőle.

 

A programban előzetesen nem szerepelt, de a Goldtimer Alapítvány nagy meglepetésre képviseltette magát az idei rendezvényen HA-LIX lajstromjelű Li-2-esével. A gyönyörű, a világon egyedülálló repülőgép a MALÉV színeiben hajtott végre néhány áthúzást a Duna felett. A méltóságteljes repülőgéppel a múlt hét folyamán többeknek adatott lehetősége sétarepülésre, hiszen április 27-én rendezték meg a Goldtimer napot, amiről hamarosan fotós beszámolóval jelentkezünk.

A Nagy Futam záróakkordjaként ismét a Flying Bulls repülőgépei kerültek előtérbe, amelyek egytől egyig első alkalommal repültek Budapest felett. Elsőként egy igazi érdekesség, egy Cessna C-337 Skymaster, amely a 60-as 80-as évek között került sorozatgyártásra az Egyesült Államokban. Hans Pallaske a típussal több áthúzást és szűk fordulót hajtott végre Budapest felett. A Skymastert a Skydiving Team PC-6-osa követte természetesen a Flying Bulls színeiben. Az ejtőernyős bemutató sajnos elmaradt, de a PC-6-os látványos szintén szűk fordulós repülést mutatott be a közönségnek kis és nagy magasságban egyaránt. A második félidő első részének utolsó bemutatóját Philip Haidbauer végezhette el Dassault Dornier AlphaJet típusával. A két hajtóműves német-francia koprodukciójú kiképző jet gyors és mozgékony dinamikus bemutatót tartott Budapest felett. A típusból a Flying Bulls jelenleg négy darabot tart üzemképes állapotban Salzburgban, amelyekkel a repülőnapokon való szerepléseken kívül sétarepüléseket is vállalnak. 


Az idei rendezvényről távol maradt a magyar színekben repülő L-29 Delfin, ami a program zárása lett volna. Az év egyik legjobb repülős rendezvényének ígérkező Nagy Futam eleget tett a várakozásoknak. A két órás intenzív bemutató program kiváló napos, felhős időjárással párosult eső és erős széllökések nélkül. Reméljük jövőre a harmadik félidőben ismét hasonlóan színvonalas légibemutatót láthatunk majd a Lánchíd és a Margit Híd között gyönyörű fővárosunkban. 

 

A Flying Bulls repülőgépei a bemutatót követően a Tököli Repülőtérre érkeztek. Csapatunk a repülőtérre látogatott hogy fotókat, videókat és a pilótákkal néhány interjút készítsen. Előbbit, tehát a fotókat készítettük el, a felvételek pedig rövidesen elérhetőek lesznek YouTube csatornánkon. 

Megjelent: 4044 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 03., szombat 09:15

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.