Érdekességek a "Black Hawk Down" című filmról.

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
A "Black Hawk Down" - avagy a Sólyom Végveszélyben című film - az 1993. október 3-án történ eseményeket dolgozza fel az Oscar jelölt Ridley Scott rendezésében. A film nagy sikert aratott bemutatása évében és 4 Oscar jelölése mellett a legjobb vágás és a legjobb hang díját kapta meg 2001-ben. 
A filmet bemutatás pillanatában amerikai dicshimnusznak nevezték, meglepően azonban a színészek többsége nem is amerikai. Van köztük angol, dán, ausztrál, walesi, szlovén és skót származású színész. A stáb főbb tagjai is hasonló külföldi arányt képviselnek, angol, német, lengyel és olasz születésűek például.
 
Minden színész aki Rangert és Deltát alakított, egy 2 hetes kurzust hajtott végre az adott alakulat központi kiképző bázisán. Ron Eldard aki Mike Durantot alakította több órás szimulátor kiképzésen vett részt személyesen attól akit alakított a filmben.
 
A filmet Marokkóban forgatták a Légierő támogatásával. A filmben valamennyi C-130-s a Marokkói Légierőhöz tartozik.
bhd1
A film az USA Hadügyminisztériumának teljes támogatásával készült. Valamennyi helikoptert és egy az alakulat bizonyos létszámú katonáját vezényelték át Marokkóba. Amikor megérkeztek a bázisra az egyik legerősebb erő volt az országban. A helikopterek mind a 160th SOAR (Special Operations Aviation Regiment) alakulattól voltak - és ez itt a lényeg - részt vettek az 1993-ai akcióban!
 
Ennek ellenére a helikopterek érkezése kérdéses volt, ezért az alkotók kénytelenek voltak 4 db Huey helikoptert bérelni és feketére festeni. Néhány jelenetben az akció kezdetén egy Huey látható ezen okból.
 
Az első lelőtt Black Hawk géphez leszálló Little Bird pilótái ott voltak 1993-ban és ők voltak azok akik 2001-ben megismételték a jelenetet. Keith Jones pilóta önmagát alakítja a jelenetben és az általa elhangzott mondatok ugyanazok mint azok amiket 1993-ban mondott.
bhd runway
A filmben van egy jelenet amikor Ewan McGregor karaktere feje felett elmegy egy RPG és a mögötte lévő házban robban fel. A jelenetet egy katona játszotta el aki 1993-ban részt vett az akció során. Az alkotók többszöri figyelmeztetése ellenére - hogy akár súlyosan meg is sérülhet - vállalta a jelenet eljátszását.
 
A film több jelenete ami túl hollywoodiasnak tűnik, a valós életben is megtörtént. Ilyen pl. amikor egy Ranger berohan egy iskolába ahol gyerekekkel találkozik és egymásnak integetnek, vagy a film végén lévő részek ahol a katonák futva teszik meg a bázisra haza menő utat védelem nélkül, de az is valós ahol a Pakisztániak tálcán kínálják a vizet az amerikai katonáknak.
 
Ahol a helikopterek berepülnek a városba, hogy elfogják a cél személyeket, egyszerre 14 db kamera forgott és első felvételre sikerült felvenni a kívánt részeket. A jelenet előtt azonban a talajt vízzel kellett lelocsolni, ugyanis a Black Hawk helikopterek akkora erővel rendelkeznek, hogy a "por" kontrolására végül ezt a megoldást választották. A felszálló por sok esetben komputer munka.  
 

Eredeti felvétel az 1993-as akcióból, forrás: cnn.com

main.top.blackhawk
Sokan akik megélték az 1993-as akciót jelen voltak a forgatás során. Matt Eversmann elégedett volt a végső filmel, ugyanakkor kiemelte, hogy a film őt emeli ki főszereplőnek, pedig ő végig a konvojjal volt és nem védte az első lezuhant helikoptert. Az alkotók döntöttek úgy, hogy a film összetettsége érdekében Larry Perino és Tom DiTomasso karakterei helyett Eversman lesz a helyszínen és ezzel kiemelve egy embert a nézőknek. 

 

Megjelent: 2123 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 04., kedd 09:27

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.