Újra magyar pilóta az Air Race mezőnyben Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
Néhány napja hozták nyilvánosságra az idei Red Bull Air Race mezőnyét. Az idei Air Race több tekintetben is különleges lesz, hiszen a 2017-es a tizedik szezon a sorban az Air Race történetében, amely az eddigi gyakorlattal ellentétben már februárban elkezdődik. De számunkra a legfontosabb, hogy ismét csatlakozott egy magyar pilóta a sorozat főszereplői közé... 

Besenyei Péter 2015 októberi visszavonulásával magyar pilóta nélkül maradt az Air Race. A magyar világbajnok műrepülő, a Red Bull Air Race versenyzői karrierje alatt egy világbajnoki, három összetett világbajnoki második és egy harmadik helyet szerzett az elit, mester kategóriában. A 2016-os szezonban ugyan nem szurkolhattunk magyar versenyzőnek a budapesti versenyen, de ez a 2017-es évtől ismét megváltozik, hiszen nagyszerű hírként érkezett a napokban, hogy egy magyar pilóta is csatlakozik az egyedülálló versenysorozat mezőnyéhez. Genevey Dániel kereskedelmi pilóta a Challanger, azaz a kihívók kategóriájában indul egy Extra 300LX repülőgéppel. 

"Genevey Dániel kereskedelmi pilóta, gépészmérnők és egyben tagja a Magyar Műrepülő csapatnak, amelynek keretén belül európai- és világversenyeken vesz részt. Genevey családjával együtt Budapesten él, de valójábon nagyvilági élete van. Guadeloupe-ben nőtt fel, ahol karrierjét műrepülőgépmodellekkel kezdte, ezt követően pedig Franciaországba költözött, ahol lediplomázott mérnökként, majd az Egyesült Államokbeli Virginia Tech Egyetemen mester képesítést szerzett és együttműködött az Európai Űrügynökségekkel a rakéták által használt motorok fejlesztésében. Ezzel egyidőben szerzett pilótaengedélyt és csatlakozott az Air France-hoz, ahol elsőtiszti feladatokat látott el.

Amint megkapta a pilótaengedélyét szinte azonnal elkezdte a műrepülő képzést, nem sokkal később, 2011-ben pedig megnyerte a French National Advanced Aerobatics bajnokságot. Ezt követően döntött úgy, hogy ezentúl magyar nemzeti színekben versenyez tovább, Magyarország lett az új hazája, ahol folytatta a műrepülő képzést. Tagja lett a Magyar Műrepülők csapatának és a legmagasabb szinten kezdte képezni magát, mígnem a második évben bekerült kategóriája európai top 10-es rangsorába. Genevey élete során több mint 5500 órát repült, de a Challenger osztály neki is új élmény és kihívás lesz.

„Tisztában vagyok vele, hogy a műrepülés egy új dimenziójába kerülök, de úgy érzem, hogy eljött az ideje a továbblépésnek és közelebb kerüljek nagy álmomhoz, hogy egyszer a Red Bull Air Race sorozatában szerepelhessek, ahol a teljesítmény és a versenyzés egy másik világa tárulhat elém. Ez karrierem legfőbb célja, és ez lenne a legnagyobb kihívás számomra, mint pilóta" – mondta el Genevey."
Forrás: Red Bull Air Race Hivatalos Oldala

Sok sikert kívánunk Dániel számára első Air Race verseny szezonja előtt, karrierjéről és eredményeiről a továbbiakban is részletesen beszámolunk majd olvasóink számára. 

Megjelent: 1280 alkalommal

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.