Ismét magyar Gripenek az európai repülőnapok egén

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)
A 2017-es repülőnap szezonban három év kihagyás után ismételten a levegőbe emelkednek majd a Magyar Légierő Jas-39 Gripen 4. generációs vadászrepülőgépei, hogy látványos bemutatókat tartsanak Európa számos jelentős repülőnapi eseményén... 

A Magyar Légierő a korábbi hírekkel megegyezően az idei évben számos nemzetközi eseményen képviselteti magát Jas-39 Gripen dinamikus bemutatóval. A Magyar Honvédség honvédelem.hu-n megjelent cikkje alapján az idei évben a légierőt két új bemutató pilóta Szatmári László őrnagy és Gottschall András százados képviseli majd. Szatmári őrnagy repülőtudását a szerencsés repülőnap látogatók láthatták már korábban, amikor is a 2008-as Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai Bemutató alkalmával a 11-es oldalszámú MiG-29 Fulcrum bemutatóját repülte. Érdekesség, hogy ezt utánégető használata nélkül tette meg, így is bizonyítva a repülőgép és saját maga kimagasló képességeit és tudását.

Az előzetes tervek szerint a magyar Gripen bemutatót először Horvátországban láthatja majd a közönség, ahol a Horvát Légierő Napján rendezett repülőnapja alkalmából repül át egy Gripen. A Puma Század gépeit ezt követően hét országban is láthatják majd, a korábban már visszaigazolt repülőnapok mint a Spanyolországban megrendezésre kerülő Motril Airshow júniusban, a NATO Days Csehországban illetve a Németországban, Geilenkirchenben, a NATO E-3 AWACS Component 35. évfordulója alkalmából megrendezett nyílt napja (ahol várhatóan csak statikus bemutatók lesznek), és a belga Sanicole Airshow mellett a magyar Gripenek bemutatót tartanak majd Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban is.

Az új magyar bemutató pilóták képzése jelenleg tart Svédországban, a tavasz folyamán oldalunk is beszámol a bemutató program gyakorlásának időszakáról.

Megjelent: 3131 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 23., csütörtök 09:18

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.