Szolnokra érkeztek az új kiképzőgépek

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)
Március 24-én délelőtt érkezett meg Szolnokra az első két Zlin-242-es kiképző repülőgép, amelyek az új pilóta nemzedékek első típusaként segítenek majd felkészülésükben. A megrendelt repülőgépekből a minap kettő landolt a szolnoki MH 86. Szolnok Helikopter Bázis betonján, amely ezt követően bázisukként is fog szolgálni...

A Magyar Honvédség kiképző repülőgépeinek megújítása érdekében kiírt 2016-os, nyílt közbeszerzési eljáráson legkedvezőbb ajánlatot a cseh Zlín Aircraft nyújtotta be. Ennek nyomán április végéig 4 darab repülőgép érkezik hazánkba, majd állítják rendszerbe a Magyar Honvédségnél. A nettó 363 millió forintos beszerzés a gépeken felül tartalmazza a pótalkatrészeket, tartozékokat, az állomány át-és kiképzését is. 

Az új repülőgépek azokat a Jak-52-es kiképző repülőgépeket váltják le, amelyek az 50-es 60-as évek technikai színvonalát képviselik, és további üzemeltetésük már nem lehetséges. A kor követelményeinek megfelelő technikai színvonal biztosítása egyben katonáink biztonságának növeléséhez járul hozzá feladataik ellátása közben. 2015 nyarán történt meg, hogy az egyik Jak-52-es kiképző repülőgép leszállás közben kigyulladt, pilótája súlyos sérüléseket szenvedett. Az incidenst követően a gépek leváltása még időszerűbbé vált, a Jak-52-es flotta pedig az aktív forgalomból való kivonás sorsára jutott. A Jak-52-es repülőgépekből egyébként  12 darabot rendszersítettek 1994-ben, amelyeket a gyártó Romániában lévő gyárából szállítottak Magyarországra. 

A Jak-52-es repülőgépek leváltására  érkezeő két Zlin Z-242L típusú kétüléses kiképző és két Zlin Z-143LSI négyüléses felderítő és futár repülőgép már korszerű műszerezettséggel rendelkezik.  A gépek műszerezettsége alkalmas a nemzetközi légi forgalomban való részvételre is, hatótávolságuk 800 kilométer és mintegy 4 órát képesek egy feltöltéssel a levegőben tölteni. A repülőgép a Zlín Z–42 továbbfejlesztett változata, amely a csehországi Otrokovicében működő Moravan repülőgépgyár könnyű oktató-, gyakorló és túrarepülőgépe. 

A hajózó és műszaki állomány már korábban megkapta a szükséges átképzéseket, és sikeres vizsgát tett a típusra Csehországban. A teljes állomány átképzése várhatóan 2017 május végéig valósul meg. A most beszerzett gépek kiképzésre, felderítésre, a határőrizeti munkát segítő megfigyelésre, futár feladatra, szükség esetén akár árvízi helyzet felmérésére is bevethetők lesznek. A Zlín egy jól ismert, bejáratott típus, a kiképző repülőgépek terén. A korábban is említett gyár az elmúlt 70 évben több ezer kiképzőgépet gyártott, melyek a világ minden táján megtalálhatók. A jelenleg gyártott két és négyüléses gépek 43 országban rendszeresítettek. 

A március 24-én történt nyilvános sajtónap alkalmából került átadásra még egy JTAC szimulátor is. A JTAC az a katona, aki egy előretolt állásból irányítja a harci repülőgépek csapásait. Ez a képesség a harcmezőn napjaink nélkülözhetetlenné váló eleme. A Magyar Honvédség több alakulata (MH86 Szolnok Helikopter Bázis és az MH-2 vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezret) is rendelkezik olyan kiképzett, NATO képesítést szerzett katonákkal, akik képesek ellátni az előretolt repülés irányítás bonyolult feladatát. A Magyar Honvédség új eszköze, az Előretolt Repülésirányító Kiképző Rendszer, azaz a JTAC szimulátor egy valósághű virtuális harcteret szimuláló rendszer, amely segítségével lehetőség adódik komplex harcászati helyzetek gyakorlására. Hatékonyan alkalmas nemcsak a magyar előretolt repülésirányítók és összhaderőnemi tűzmegfigyelők kiképzésre, hanem a szárazföldi parancsnokok és tüzér szakemberek, valamint a hajótó személyzetek felkészítésére egyaránt. A rendszer Szolnokra telepítése amerikai támogatással valósult meg. A közel másfél milliárd forint összértékű eszköz azért került Szolnokra, mert itt rendelkezésre áll a szükséges szakmai tudás és szakmai kultúra. Jelenleg a régióban csak Magyarország hadereje rendelkezik ezzel az eszközzel.

Cikk forrása: Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztály

Megjelent: 1061 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 24., péntek 17:35

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Éjszakai repülés Kecskeméten

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.