Ismét Budapest-New York közvetlen járat indul a LOT segítségével.

Budapesten landolt a LOT (Polskie Linie Lotnicze LOT) Lengyel Nemzeti Légitársaság Boeing 787 Dreamliner típusú, úgynevezett hosszútávú, közepes méretű, széles törzsű két hajtóműves utasszállító repülőgépe, méghozzá első alkalommal. A menetrenden kívül érkező gép, abból az alkalomból érkezett, hogy jövő Májusától New-York és Chicago közvetlenül is elérhető lesz Budapesten keresztül átszállás nélkül a LOT segítségével. Az eseményen hazai részről jelen volt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, lengyel részről Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, a Szenátus vezető helyettese Adam Bielan, Jerzy Snopek a budapesti Lengyel nagykövet, Rafal Milczarski a LOT Polish Airlines elnöke, David J. Kostelancik ideiglenes ügyvivő, a budapesti Amerikai Nagykövetségről valamint Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A LOT Polish airlines Boeing 787-8, SP-LRG lajstromú gépe a legfrissebb a LOT flottában, a gép júniusban tette meg első repülését, a Washington állambeli Paine field repülőtéren, Everett városa mellett. Ez a gép érkezett Budapestre reggel 9:30 tájban, először egy áthúzással köszönt be, majd érte a kerekei a magyar betont. A gépen a VIP vendégek mellett a lengyel sajtó is eljött, de még előtte az az 1-es Terminálhoz érve a hagyományos vízfüggönnyel köszöntötték az első LOT Dreamlinert, majd a pilótafülke felett megjelentek a magyar és lengyel zászlók. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettest Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter köszöntötte kézfogással, ezután egy kis frissítő következett majd kezdődött el a sajtótékáztató.

Itt jelentették be hivatalosan is a Chicago és New-York-i összeköttetéseket Budapestről.

„Ebben a nagyon éles nemzetközi versenyben, komoly hátrányt jelentett Magyarország számára az a tény, hogy nincs, illetve nem volt, közvetlen légi összeköttetésünk, az Amerikai Egyesült Államokkal. Holott az Amerikai Egyesült Államok immár második legjelentősebb, külföldi befektető Magyarországon…nagyon sok tárgyalást folytattunk, sok légitársasággal arról, hogy ezt a kétségtelenül kecsegtető lehetőségekkel rendelkező piaci rést töltse be, és indítson közvetlen légi járatot Budapest és az Egyesül Államok nagy városai között…A LOT Európa egyik legfiatalabb és legmodernebb repülőgép flottájával rendelkező légitársaság.” Mondta az előbbieket Szijjártó Péter beszéde során.

Rafal Milczarski a LOT Polish Airlines elnöke már részleteiben ment bele a dolgoknak. Az elnök úr jelentette be, hogy az első gép Május 3-n indul 2018-ban, ezen dátum igen fontos a lengyel nép számára, hisz ezen a napon 1791-ben a Május 3-i alkotmányt írták alá (lengyelül: Konstytucja Trzeciego Maja vagy Konstytucja 3 Maja 1791 roku), a világ második és Európa első modern, kartális alkotmánya született ekkor. Heti 6 járat lesz, 4 New-York-ba, 2 pedig Chicago városába. New-York JFK repülőtere lesz a célállomás helyi idő szerint 11:55-kor fog indulni, hétfő-csütörtök-péntek és vasárnapi napokon, Chicagoba pedig kedden és szombaton 11:35-s indulással. A jegy árak turistaosztály, retúr jegy, New-York 132 ezer Forint lesz jelenlegi tervek szerint, Chicago pedig 139 ezer Forint, első osztályon pedig 676 Ezer Forint, valamint 846 ezer Forint lesz. A Dreamliner három osztállyal üzemel, így egy úgynevezett LOT Premium Economy-al (prémium turistaosztály) 365 ezer, illetve 370 ezer Forinton utazhatunk majd.

Rafal Milczarski kiemelte még, hogy azért is Budapest mellett döntöttek, mert Varsóból napi szinten 656 utas van naponta az Államokba, 27 járaton keresztül míg Budapestről 813 utas megy az Államokba, de 0 közvetlen járattal. „Ez az összehasonlítás vonta a figyelmünket, a budapesti piacra és boldogok vagyunk, hogy elsők lehetünk egy fantasztikus piaci lehetőségben”. Másik fontos szempont volt, hogy a budapesti reptér földrajzilag igen jó helyen van, csaknem 8 millió ember él 2 órás autóútra a reptértől, Rafal Milczarski pedig reméli, hogy a magyarok mellett, a szomszédos ország lakóit is tudják majd vonzani.

A bejelentések után, a sajtónak és a vendégeknek lehetőségük volt belülről is megnézni a gépet, annak minden részleteit megismerni.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Budapest Airportnak a lehetőséget, hogy ott lehettünk, köszönjük!

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül