USAF Boeing CV-22B Osprey - Fotó: TerjéK Tamás

Black Swan – Nemzetközi Különleges Műveleti Gyakorlat Szolnokon

2019 június 2. és 21. között került megrendezésre a Black Swan 2019 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat, melynek szakmai napjára nyerhettek bepillantást a sajtó megjelent képviselői. A gyakorlat során a magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, haditengerészet és a légierő
elemeinek bevonásával.

A honvedelem.hu cikke is megemlítette: „bemutatkozott az MC-130-as repülőgép, a Cougar helikopter és az CV-22-es (Ospray) helyből felszállni képes repülőgép is. Ezek mellett bevetették a Gripen vadászgépeket, valamint a Mi-24-es és a Mi-17-es helikoptereket. A magyar, amerikai, szlovén, észak-macedón, horvát és szlovák különleges műveleti katonák azt mutatták be, hogy miként kell szakszerűen elfoglalni egy katonai repülőteret – mondta Sándor Tamás dandártábornok.”

Hat nemzet majd 700 különleges műveleti katonája vesz részt a magyar fél által vezetett gyakorlaton, amelyen hazai részről Mi-17 Hip és ….
… Gripenek és a nemrégiben felújított Mi-24P Hind helikopterek vettek részt.

Kirk Smith vezérőrnagy, az Európában állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők parancsnoka a honvedelem.hu-nak úgy fogalmazott, kiváló volt az együttműködés a különböző nemzetek katonái között, s jól működött a magyar fél által biztosított irányítás is. A gyakorlat kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a szövetséges nemzetek különleges műveleti katonái megismerjék egymás eljárásait, erősségeit és határait, főként pedig azt, hogy miként tudják egymást a leghatékonyabban segíteni a harctéren.

A Szlovén Légierő 4 darab Eurocopter AS532 Cougar többcélú helikoptert üzemeltet.
Az Amerikai Légierő Boeing CV-22B Osprey billenőrotoros katonai konvertiplán.

 

[post_gallery]

 

forrásmegjelölés: honvedelem.hu

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül