Az LKK Tulajdonába Került Az Aeroparkban Kiállított IL-18-as

A Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (LKK) megvásárolta a korábban a Malév által üzemeltetett, HA-MOG lajstromjelű Iljusin Il-18V típusú repülőgépet, amely így továbbra is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett található Aeropark múzeum kiállítását gazdagítja majd.

A múzeumot korábban üzemeltető Ferihegy Repülőgép Emlékpark Alapítvány felszámolása során derült ki, hogy az Il-18-as tulajdonjoga a megszűnő alapítványé, így a jogszabályok értelmében azt nyilvános árverésre kellett bocsátani. Az első pályázat még februárban jelent meg, ezt azonban később érvénytelennek nyilvánították, mert a felszámolást végző Honoratior Kft.-nek nem volt tudomása arról, hogy folyamatban van a repülő védetté nyilvánítási eljárása. Az első kiírás még nem tartalmazta azon feltételeket, amelyeket a törvény előír a védetté nyilvánított vagyontárgyakra.

A napokban lezárult második értékesítési pályázatban meghatározott minimálár 4,22 millió forint volt, az LKK 6,2 millió forintot fizetett a repülőgépért.

„A Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hivatalánál civil szervezetünk több eljárást is kezdeményezett az előző években olyan, a jövő nemzedékei számára is értéket jelentő műszaki emlék megóvása érdekében, amelyek a magyar repüléshez, a ferihegyi repülőtérhez kötődnek. A védelem alatt álló kulturális javak nem elbonthatóak, állagukat kötelezően óvni kell. A HA-MOG repülőgép – melynek külsejét az LKK korábban már részben renoválta – is sokat köszönhet az ilyen védettségnek, a jövőben pedig természetesen az Aeropark repülőmúzeum értékes kiállítási tárgya lesz a folyamatosan megújuló műtárgyak között, immár az LKK saját tulajdonában.”
-közölte Somogyi-Tóth Dániel, az LKK alapítója.

 

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül