Átadták a Honvédség Első Airbus H145M Helikoptereit Szolnokon

A mai napon sor került a Magyar Honvédség első négy Airbus H145M típusú katonai helikopterének ünnepélyes átadására az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Az eseményen beszédet mondott Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, illetve az Airbus csoport közép- és keleteurópai területért felelős alelnöke, Jens Siebrecht és a H145 program vezetője, Axel Humpert.

Axel Humpert átnyújt egy H145M-makettet Szabó István honvédelmi államtitkárnak

A mostani négy mellett még további 16 H145M fog érkezni 2021 júliusáig, így összesen 20 gépes flotta áll majd a típusból a Honvédség rendelkezésére. A gépek beszerzése része a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak, melynek célja a Magyar Honvédség minden területet érintő modernizációs fejlesztése. A program helikopter képesség megerősítése még nem zárult le, a második fázis 16 db közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzésére fókuszál.

A jelenleg hadrendben álló szovjet-orosz forgószárnyasok belátható időn belül elérik a maximálisan engedélyezett üzemidejüket, mennyiségük és felszereltségük nem elegendő a belföldi és nemzetközi feladatok ellátására, emiatt időszerűvé vált a leváltásuk.

A tavaly júniusban aláírt szerződés szerint a helikopterek leszállítása mellett az Airbus Helicopters további szolgáltatásokat is vállal; kezdeti alkatrészcsomagok és földi kiszolgáló elemek biztosítását, 5 évre szóló logisztikai támogatást a magasszintű üzemképesség érdekében, technikai dokumentációk biztosítását és a hajózó és műszaki szakemberek típus-átképzését. A szerződés aláírását követően számos előkészítő tárgyalásra is sor került, melyeken a gyár képviselői előadásokkal, demonstrációkkal, technikai bemutatókkal segítették egyes rendszerek működésének megértését és a döntések meghozatalát.

A helikopterek alapvetően nem különböznek, de a megrendelt felszerelések szerint 10 db könnyű szállító (Light Utility Helicopter), 5 db kutató-mentő (Search and Rescue). illetve 5 db tűztámogató (Multi Purpose) feladatkör különböztethető meg. A H145M fő feladatai a személyszállítás, CASEVAC/MEDEVAC, kutató-mentő, tűztámogató, felderítő (C4ISR) és határőrzési feladatok ellátása, éjjel és nappal egyaránt. A típusra az „HForce” nevű fegyverzeti képességből a legmagasabb szintű változat került megrendelésre, mely kielégíti a 21. század követelményeit a hatékonyságot és pontosságot illetően.

Képgalériánk az eseményről:

This slideshow requires JavaScript.

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül