Cargo járattal nyit elsőként a Korean Air Budapestre

Első alkalommal szállt le Magyarországon a Korean Air (a Koreai Köztársaság nemzeti légitársasága) Cargo, az-az teherfuvar járata a Budapesti Nemzetközi Repülőtéren. A Boeing 777F (Freighter-szállító) gépe 10 óra magasságában február 21-én landolt és gurult be a nemrég átadott árukezelő központ elé, a Cargo City-hez.

A gép érkezése előtt a sajtó jelenlétében, magyar és korai VIP vendégek részvételével történt egy sajtótájékoztató és ceremónia az 1-es Terminálon. Elsőként Dr. Rolf Schnitzler a Budapest Airport Zrt. tavaly kinevezett vezérigazgatója lépett a mikrofon elé. Beszédében köszöntötte a jelenlévőket, és a nap fontosságára mutatott rá.

A Korean Cargo heti kétszer fog Budapestre jönni és ahogy a februári eseményen tervezetten is a Boeing 777F típussal teljesítenék a járatokat. Az új Cargo City és a reptér szomszédságában lévő autópálya hálózatok közelsége kiváló lehetőséget biztosít mind a magyarországi mind a koreai cégeknek, az áruk gyors és kényelmes célba éréséhez.

„Rendkívül büszke vagyok a Bud Cargo City-re, nemcsak az elért eredményekre, de optimista is vagyok a logisztikai bázis jövőjét illetően. A Budapest Reptér megalkotta az infrastrukturális alapot, a cargo járatok sűrítéséhez és a létesítmény bővítéséhez. És így a repülőtér hamarosan a legnagyobb cargo légi központ legyen Kelet-Közép Európában”

A vezérigazgató elmondta, hogy személyszállítás is elérhető lesz Budapestről a távol-keleti országba, a koreai légitársasággal májustól. Beszédét azzal zárta, hogy nem véletlenül lett Budapest és így a budapesti repülőtér kiválasztva. Reméli a sikeres közös munkát mind a két fél számára, illetve a két ország gazdaságának és zárszóként üdvözölte a céget Magyarországon.

Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterhelyettese (középen) és Dr. Rolf Schnitzler a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója egy-egy repülőgép modellt vesz át Jeong Soo Park, a Korean Air európai Vezető Alelnökétől:

A koreai vendégek közül Jeong Soo Park, a Korean Air európai Vezető Alelnöke lépett fel a színpadra. A jelenlévőket ő is köszöntötte, majd elmondta, hogy a cég cargo járata pénteki és vasárnapi napokon érkezik Budapestre. Felszólalása elején az útvonalon használni kívánt típust, a Boeing 777-es cargo változatának jellemzőiről beszélt. A Boeing képes 100 tonna rakományt több mind 9000 km távolságra elvinni. Kiemelte nemcsak eme jellemzők miatt is alkalmas az útvonal teljesítésére, hanem mert a típus zaj és légszennyezése az egyik legjobb értékekkel rendelkezik. Jeong Soo Park is üdvözölte a két ország fellendülő kapcsolatát és ő is bizakodóan tekint, hogy mind a két oldal gazdasága tud majd prosperálni a mai nappal, illetve a közeljövőben a heti három járattal megnyílni tervezett személyforgalmi utakkal.

Az állam részéről Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterhelyettese fejtette ki gondolatait szavakban. A miniszter emlékeztette a jelenlévőket, tavaly 2019-ben volt 30 éve, hogy a két állam 1989-ben létesített diplomáciai kapcsolatot. Korea jelen pillanatban az első azon országok közül amelyek befektetnek Magyarországon. Az ázsiai ország Németországot utasította maga mögé, mely évekig az első helyen volt.

„Örülünk annak, hogy Dél-Korea is megjelent itt a rangsor elején, és egyből az élre tört. 2,5 milliárd euró befektetést hozott Magyarországra, eddig Korea a 2019-es évben. Ez egy rendkívüli szám, a teljes befektetési állománynak közel fele származott Koreából tavaly.”

Nemcsak befektetésben hanem a kereskedelemben is sikeres évet zártak 2019-ben, mondta Magyar Levente, hiszen majd harmadával nőtt az előző évhez képest. Ahogy a miniszterhelyettes fogalmazott, ez is bizonyította mennyire fontos gazdasági partner Korea. Kulturális téren is nyitott a két ország, hisz itt Magyarországon és Dél Korában is Kulturális Intézet nyílt a közelmúltban, javítva a két ország kapcsolatát.

Szimbolikus, a torta vágás:

Már a City Cargo területén, a gép egy Turkish Cargo Airbus gépe mellé állt be. Az időjárás viszontagságai miatt a vízágyús köszöntés ezúttal elmaradt, de a szalagvágást szerencsére a szél és az eső előtt sikerült keresztül vinni. Ezek után a 4 fős személyzetet a VIP vendégek kézfogással üdvözölték. Volt még lehetőség a gépet körbe fotózni, majd a földi személyzet megkezdte az áru kirakodását. 2 órával később a gép ismét útnak indult, de nem hazafelé vette az irányt, hanem a frankfurti reptéren landolt.

Még egy közös vágás:

A négy fős koreai személyzet bár több órás repülés után, de mosolyogva fogadja a kézfogásokat:

Videó formátum az eseményről:

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül