Nem lesz repülőnap Kecskeméten 2023-ban.

A Honvédelmi Minisztérium a mai napon erősítette meg, ami az elmúlt hetekben már pletykaként kezdett terjedni: elmarad az idén augusztus végére tervezett Kecskeméti Repülőnap és Haditechnikai bemutató.

A Minisztérium közleménye szerint a háború miatt marad el a rendezvény, amelyre korábban hivatalosan három ország (Belgium, Németország, Spanyolország) jelezte részvételi szándékát. Legutóbb egyébként 2009-ben fordult elő, hogy lefújták az eseményt, akkor a világválság miatt, a takarékosság jegyében.

A Honvédelmi Minisztérium hivatalos közleménye:

A mostani háborús időkben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. A háborúval járó biztonsági kihívások miatt most a hadgyakorlati, kiképzési, haderőfejlesztési és katonaszakmai feladataink élveznek előnyt, ezért az augusztusra tervezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idén elmarad.

Elhúzódó háborúra számítunk, ezért jelentősen felgyorsult a haderőfejlesztés folyamata, nemcsak az eszközbeszerzések és a védelemipar területén, de fokozott figyelem irányul a katonák harckészültségének emelésére is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke részére a haderő képességének magasabb, hadműveleti szintre emelését írta elő, amely az alakulatok számára fokozott terhelést és összpontosítást jelent. Az állomány ezért gyakorlatokon vesz részt, amelyeken a hivatásos állomány mellett kiemelt szerepet kapnak az újonnan megalakult területvédelmi erők is.

A kiképzést előtérbe helyezve, a beérkező eszközökre és a gyakorlatok során megszerzett és megerősített képességekre alapozva olyan felkészült, összetartó, 21.századi haderőt építünk, amely – amellett, hogy garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – a szövetségi rendszerekben továbbra is kiváló és nemzetközileg is elismert színvonalon teljesíti feladatait.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül