Magyar Gripen bemutató – Tervek a 2018-as szezonra

Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya kérdésünkre tájékoztatást adott a Magyar Honvédség kecskeméti Puma repülőszázadának rendezvényrészvételi terveivel kapcsolatosan.

Jelenlegi tervek szerint a magyar Gripenek két nemzetközi repülőnapon vehetnek részt az idei év során. Természetesen a rendezvények listája még bővülhet a jövőben, a Minisztérium tájékoztatása szerint az egyeztetések folyamatosan zajlanak még, és korábban a Csehországban tartandó NATO Days honlapjára is felkerült a magyar Gripen dinamikus bemutatójának visszaigazolása.

A tájékoztatás szerint a Honvédség az alábbi rendezvényeken tervez részt venni Jas-39 Gripen statikus illetve dinamikus bemutatóval:

Berlin, Németország (ILA), április 27-28.

Poznan, Lengyelország, (Tiger Meet 2018 keretében), május 19-20.

A rendezvények listája a jövőben a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatását követően változhat. Legutóbb frissítve 2018 március 10-én.

A Gripen bemutatót az elmúlt évhez hasonlóan Szatmári László őrnagy és Gottschall András százados repüli majd. Szatmári László őrnagyot és Gottschall András századost a Puma század parancsnoka, Kálló Sándor alezredes kérte fel a feladatra még 2017-ben, hogy a korábbi bemutatópilótáktól, Varga Szabolcs őrnagytól és Langó Viktor századostól vegyék át a stafétát. Felkészítésük pedig tavaly februárban kezdődött el a 2017-es szezonra Svédországban.

Szatmári László őrnagy – Fotó: Dr. Toperczer István alezredes

Szatmári őrnagy nagy rutinnal rendelkezik, korábban (a 2008-as Kecskeméti Repülőnap alkalmából) MiG–29 Fulcrumon volt kijelölt bemutatópilóta, hadnaggyá 1998-ban avatták, azóta második otthonának számít a kecskeméti bázis. Társát Gottschall András századost 2006-ban Szolnokon avatták hadnaggyá, ezt követően utazott ki Kanadába ahol az NFTC kiképzési programban vett részt.

Ugyan, erről még nem érkezett végleges visszaigazolás, de valószínű, hogy a Gripen bemutató programja a 2017-es évben látott formában tér vissza az eseményekre.

Ezúton kívánunk mindkét pilótának szerencsés, probléma mentes, valamint pozitív élményekben gazdag repülőnap szezont!

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül