Magyar Gripen bemutató – Tervek a 2018-as szezonra

Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya kérdésünkre tájékoztatást adott a Magyar Honvédség kecskeméti Puma repülőszázadának rendezvényrészvételi terveivel kapcsolatosan.

Jelenlegi tervek szerint a magyar Gripenek két nemzetközi repülőnapon vehetnek részt az idei év során. Természetesen a rendezvények listája még bővülhet a jövőben, a Minisztérium tájékoztatása szerint az egyeztetések folyamatosan zajlanak még, és korábban a Csehországban tartandó NATO Days honlapjára is felkerült a magyar Gripen dinamikus bemutatójának visszaigazolása.

A tájékoztatás szerint a Honvédség az alábbi rendezvényeken tervez részt venni Jas-39 Gripen statikus illetve dinamikus bemutatóval:

Berlin, Németország (ILA), április 27-28.

Poznan, Lengyelország, (Tiger Meet 2018 keretében), május 19-20.

A rendezvények listája a jövőben a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatását követően változhat. Legutóbb frissítve 2018 március 10-én.

A Gripen bemutatót az elmúlt évhez hasonlóan Szatmári László őrnagy és Gottschall András százados repüli majd. Szatmári László őrnagyot és Gottschall András századost a Puma század parancsnoka, Kálló Sándor alezredes kérte fel a feladatra még 2017-ben, hogy a korábbi bemutatópilótáktól, Varga Szabolcs őrnagytól és Langó Viktor századostól vegyék át a stafétát. Felkészítésük pedig tavaly februárban kezdődött el a 2017-es szezonra Svédországban.

Szatmári László őrnagy – Fotó: Dr. Toperczer István alezredes

Szatmári őrnagy nagy rutinnal rendelkezik, korábban (a 2008-as Kecskeméti Repülőnap alkalmából) MiG–29 Fulcrumon volt kijelölt bemutatópilóta, hadnaggyá 1998-ban avatták, azóta második otthonának számít a kecskeméti bázis. Társát Gottschall András századost 2006-ban Szolnokon avatták hadnaggyá, ezt követően utazott ki Kanadába ahol az NFTC kiképzési programban vett részt.

Ugyan, erről még nem érkezett végleges visszaigazolás, de valószínű, hogy a Gripen bemutató programja a 2017-es évben látott formában tér vissza az eseményekre.

Ezúton kívánunk mindkét pilótának szerencsés, probléma mentes, valamint pozitív élményekben gazdag repülőnap szezont!

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül

Támogasd az Airshowinfo munkáját

5% funded
Ft
Személyes Adatok

Terms

Donation Total: 1,000Ft