Tobrug Legacy 2018 – hazánk rendezi a légvédelmis gyakorlatot

Sok hírben jelent meg hogy itthon kerül megrendezésre az ETAP-T nevű EDA (European Defence Agency) szervezésű gyakorlat, de e mellett hétfőtől – június 4 – a bakonyi lőtéren több száz katona és több mint egy tucat nemzet légvédelmi technikája kezdi meg a Tobruq Legacy (Tobruki Örökség) nevű nemzeti gyakorlatot a Bakonyban, a fő terület Veszprém és Várpalota közti rész lesz. A fő vendéglátó a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az alakulat az előző három évben minden alkalommal részt vett a gyakorlaton.

Tavaly a győri alakulat 6 Mistral rakétát indított a csehországi Boletice-i lőtéren, melyek közül mindegyik célt talált:

A korábbi évekhez hasonlóan a vendéglátó ország és más külföldi légi egységek játszottak alá a légvédelmi alakulatoknak, hogy célt repüljenek a gyakorlat során. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis technikája és állománya is minden bizonnyal részt fog venni, ezért hétfőtől megnövekedett zajhatásra és alacsonyan szálló sugárhajtású gépekre és helikopterekre kell számítani a lőtér felett.

2016-ban B-52 és B-1-ek is – igaz nagy magasságban – szintén részt vettek, de amerikai részről – nem megerősített információk szerint idén – Black Hawk és Apache helikopterek is jelen lesznek.

A gyakorlat 2017-es felvarrója, beszédes típusra csap le a kard:

A gyakorlat során éles rakéta indításra nem kerül sor, mivel ilyen lövészetre a hazai lőterek közül egyik sem alkalmas! A kiadott hivatalos lőtéri értesítő szerint június 17-ig kell számítani a megnövekedett légi forgalomra.

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül