Sólymok és Griffek – Load Diffuser 2017 Kecskeméten

A hetekben zajlik Magyarországon a Load Diffuser elnevezésű nagyszabású hadgyakorlat hét ország részvételével, amely az idei évben kétség kívül a legnagyobb szabású katonai gyakorlat az országban.
A Magyar Honvédség idei legnagyobb volumenű légierős gyakorlata május 22. és június 9. között kerül megrendezésre a kecskeméti MH-59 Szentgyörgyi Dezső repülőbázison.

A gyakorlaton a Magyar Légierő és a Magyar Honvédség alakulatain kívül részt vesznek többek közt az US OHANG (United States Ohio Air National Guard) F-16 vadászrepülőgépei (6 db) valamint C-130 Herculesei (2 db), a Szlovák Légierő L-39 és Mi-8 repülőgépei, a Horvát Légierő Mi-8/17 helikopterei, és a Szlovén Véderő PC-9M repülőgépei (amelyek június 1-én az Adriatic Strike 2017 hadgyakorlat kezdete miatt elhagyták a gyakorlatot), melyek Kecskemétre települnek és onnan hajtják végre feladataikat. Részt vesznek továbbá a Cseh Légierő JAS-39 és L-159 repülőgépei, melyek hazai bázisról érkeznek minden nap, és adott esetben csak üzemanyag felvételre szállnak majd le Kecskeméten vagy Pápán.

Amerikai F-16-osok a K, Kilo zónában felszállásra készen, háttérben a már az aktív forgalomból kivont magyar MiG-29-esek

Az utolsó héten csatlakozik az Egyesült Királyság két Romániában állomásozó Eurofighter Typhoon vadászgépe is, melyek Pápán települnek majd. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és a magyar Gripenek szerepvállalásán túl, természetesen a Magyar Honvédség egyéb alakulatai is bevonásra kerülnek a gyakorlatba. Szolnokról Mi-8, Mi-17 és AS-350 helikopterek, valamint Zlin repülőgépek vesznek részt a gyakorlaton. Emellett a hajmáskéri lőtérre települő győri légvédelmi rakétaezred különböző egységei, valamint az előretolt repülés irányító (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) és a különleges műveleti (SOF – Special Operations Forces) egységek is részt vesznek a „Load Diffuser 2017” elnevezésű nemzetközi gyakorlaton. A légi irányítást a veszprémi MH Légivezetési és Irányítási Központ és a geilenkircheni bázisról naponta érkező AWACS (Airborne Warning and Control System) biztosítja.

A 37-es oldalszámú magyar Jas-39C Gripen állóhelyére gurul dupla póttartályos konfigurációval.

A gyakorlat elsődleges célja – a levegő-levegő és levegő-föld támadási manőverek közös begyakorlásával – az interoperabilitás fejlesztése valamint a nemzetek közötti integráció megteremtése. A két hetes gyakorlat során az alábbi nagyvárosok térségét érinti: a nyugati országrészben Pécs, Kaposvár, Baja, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Szombathely, míg keleten Eger, Miskolc, Debrecen, Füzesabony, Kazincbarcika, Hajdúszoboszló.

Magyar Gripenek formációban a leszállás előtti oszolj manőver előtt

A sajtó munkatársait a gyakorlat második hetében, június 2-án pénteken látták vendégül a repülőbázison, ahol statikus bemutatón kívül, ahol a Magyar Légierő 30-as oldalszámú Jas-39C Gripen negyedik generációs repülőgépe illetve az ohioi nemzeti gárda F-16-osa kapott helyet. A VIP és sajtó napon tiszteletét tette többek közt dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes, de az Amerikai Egyesült Államok légierejének európai parancsnoka Tod D. Wolters vezérezredes is.

A statikus bemutató kijelölt gépei a VIII számú hangár előtt kerültek kiállításra.
A Nemzeti Gárda C-130-asa minden nap teljesít feladatot
A Szlovák Légierő két L-39-ese a VIP nap előtt két nappal érkezett Kecskemétre, és onnan hajtották végre a feladatokat.

.

 

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül