Budapest-New York – Mától újra átszállás nélkül

Ma délben először szállt fel a LOT Budapest-New York járata, amellyel hét év után újra megteremtődött a közvetlen összeköttetés az Egyesült Államokkal. A 9 óra 45 perces utat Boeing 787-8 Dreamlinerrel teljesíti a lengyel nemzeti légitársaság, így a típus első menetrend szerinti üzemeltetőjévé válik Ferihegyen.

Az első járat elemelkedése a 13L futópályáról

A heti négy New York-i járat mellett a légitársaság május 5-től kezdődően heti kétszer Chicagóba is közlekedni fog. A járatok jövőbeni sikerességét előrevetíti az évente 170 ezer Egyesült Államokba utazó személy, akik idáig csak időigényes átszállások révén juthattak el a szóban forgó országba.

(Balról jobbra) David Kostelancik, az USA Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője; Jerzy Snopek, Lengyelország nagykövete; Rafał Milczarski, a LOT vezérigazgatója; Szijjártó Péter külügyminiszter és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az első indulást megelőző ünnepségen.

A hetente összesen 6 hosszútávú járat üzemeltetését egy, a Liszt Ferenc repülőtéren állomásoztatott légijárművel tervezi biztosítani a LOT, így létrejön a légitársaság első Varsón kívüli bázisa. Természetesen a bázis kialakítása és működtetése komoly beruházást jelent, így számítani lehet arra, hogy a népes ráhordó flottával is rendelkező társaság tovább növeli majd a Ferihegyen állomásozó Dreamlinerek (és a Budapestről elérhető interkontinentális úti célok) számát. Ezt megerősíti Rafał Milczarski, a LOT vezérigazgatója által tett nyilatkozat is, miszerint a vállalat kiemelt célja a 2012-ben becsődölt Malév szerepének átvétele. A lengyel légitársaság ennek szellemében magyar nyelven is beszélő személyzettel és fedélzeti szórakoztató elektronikával kedveskedik majd a magyar utazóközönségnek.

Szórakoztató rendszer – a későbbiekben magyar nyelvet is felkínál majd

A társaság kizárólag Boeing 787-ekből álló szélestörzsű flottája teljessé válásakor 8 darab rövidebb törzsű 787-8 és 7 hosszabb, 787-9 alváltozatú repülőgépből fog állni. Ez a nagyméretű, fejlett géppark és az általuk kiszolgált, több amerikai és távol-keleti célpontot is magában foglaló interkontinentális járathálózat páratlan a közép-európai légitársaságok körében.

A 787 a Boeing legkorszerűbb típusa, ezt a cockpit is elárulja

A budapesti terjeszkedést követően az április óta üzemelő torontói Air Canada Rouge, és a május 5-én induló philadelphiai American Airlines járatokkal együtt összesen 4 észak-amerikai úti cél lesz elérhető a nyári menetrendben.

 

 

 

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül