Red Bull Air Race Zamárdiban

A korábbi évekkel ellentétben 2019-ben a Red Bull Air Race magyarországi futama nem Budapesten, hanem Zamárdiban, a Balatonon került megrendezésre július 13-14-én. A változékony időjárás ellenére sokan tekintették meg a helyszínen a sorozat utolsó évadának harmadik versenyét. A versenyzők számára kialakított pálya nagyban eltért a Budapesten megszokottól, ahol a Duna korlátozta a szervezők lehetőségeit. A most a Balatonon felállított 4,7 kilométer hosszú pálya sokkal technikásabbnak bizonyult, mindkét napon gyakoriak voltak az időbüntetések.

A szombati kvalifikációt a cseh Martin Sonka nyerte, aki 57.820 másodperc alatt teljesítette a pályát. A második Juan Valverde lett 58.203, a harmadik pedig Mika Brageot 58.847 másodperces idővel. A 2019-es Air Race első két, abu dhabi és kazáni futamát megnyerő, ezért a balatoni versenyt a tabella élén váró Joshide Muroja 4 másodperces büntetést szedett össze, amivel az ideje csak a kilencedik helyre volt elég. Egy 2019-es szabálymódosítás szerint a kvalifikáció első három helyezettjét is pontokkal jutalmazzák, így az időmérőket követően Sonka hátránya már csak 6 pont volt Murojával szemben.

Martin Sonka érte el a legjobb eredményt a kvalifikáció során

Egy vasárnapi győzelemmel Muroja már ezen a hétvégén világbajnok lehetett volna, de a japán nagy meglepetésre túlságosan biztonsági repülését követően már a nyitókörben kiesett Matt Hall ellen a versenynapon.

Muroja már a nyitókörben búcsúzott

A négyes döntőbe bejutva már biztossá vált, hogy Martin Sonka átveszi Muroja első helyét a tabellán, a címvédő elmondása szerint nyomás nélkül vágott neki a döntőnek Pete McLeod, Ben Murphy és Matt Hall ellen. A cseh pilóta azonban egy pilon eltalálása miatt három másodperces büntetést kapott, amivel elérhetetlenné vált a három versenytársa által repült 59 másodperc alatti időeredmény. A futamot az ausztrál Matt Hall nyerte 58.839 másodperces idővel, a második Ben Murphy (58.957 s) lett, aki először ért el dobogós helyezést versenyző karrierje során. A brit pilótától mindössze 9 ezred másodperccel lemaradó kanadai Pete McLeod (58.966 s) állhatott a dobogó harmadik fokára.

A Red Bull Air Race 2019-es magyarországi futamának dobogósai (balról jobbra: Ben Murphy, Matt Hall és Pete McLeod)

A balatoni futam átrendezte az élmezőnyt, az utolsó, chibai verseny előtt három pilóta is esélyes a világbajnoki címre. Jelenleg 65 ponttal Martin Sonka áll az élen, akit Matt Hall és Joshide Muroja követ 61, illetve 55 ponttal, így a japán futam is izgalmasnak ígérkezik, ahol ráadásul Muroja hazai közönség előtt repülhet.

A mostani volt az utolsó magyarországi Air Race futam, ugyanis a szervezők úgy döntöttek, hogy a 2019-es szezont követően véget vetnek a sorozatnak. Az Air Race keretein belül 2003 óta több, mint 90 verseny került megrendezésre. A Red Bull arra hivatkozott, hogy a színvonalas sportélmény ellenére nem mutatkozott akkora érdeklődés, mint a cég más rendezvényei iránt.

Képgalériánk a hétvégi versenyről:

This slideshow requires JavaScript.

 

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül