A 747 Supertanker Is Részt Vesz Az Amazonasi Erdőtüzek Oltásában

Bolívia miniszterelnöke, Evo Morales csütörtökön bejelentette, hogy a Global SuperTanker Services által üzemeltetett, egy Boeing 747-400-asból átalakított tűzoltó repülőgép is részt vesz az amazonasi erdőtüzek elleni harcban, a pénteki nap folyamán már bevethető is lesz. A Flightradar24 weboldal szerint a gép már úton van Santa Cruz repterére.

A „Supertanker” tartályaiban akár 115 ezer liter oltóanyag is elfér, ezzel a világ legnagyobb tűzoltó óriásgépe.  Az érkezését megelőzően a bolíviai légierő feltérképezi a területet, hogy mely részeken vessék majd be a 747-est.

A „Supertanker” már úton van Santa Cruz felé

Az amazóniai erdőtüzek olyan intenzívek, hogy a füst a több ezer kilométerre fekvő városokat is beteríti. A pusztítás még az űrből, a Copernicus műholdak által szolgáltatott képeken is látszik.

A tűz Brazíliából indult, de nem tudni, mi volt a kiváltó ok. Egyesek a helyi farmereket okolják, akik tűzgyújtással tisztítanak meg erdős területeket, amiket szarvasmarha tenyésztésre használnak fel. Jair Bolsonaro brazil miniszterelnök azonban úgy véli, civilszervezetek szándékosan borították lángba az esőerdőket, mert a brazil kormány csökkentette a nem kormányzati szervezeteknek járó támogatásokat.

Bolívia esőerdőinek közel félmillió hektárnyi területe pusztult el ezidáig a tűzben, nagyban veszélyeztetve a történelmi jelentőséggel is bíró Chiquitania területét.

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül