A Honvédség jelene és jövője is felvonul a budapesti Légi Parádén augusztus 20-án

Az idei évben is megtartják az augusztus 20-i ünnepi programsorozat keretében a hagyományos Légi és Víziparádét. A 2019-es program érdekessége, hogy kizárólag a Magyar Honvédség készül látványos légibemutatókkal, amelyen felvonultatják a Magyar Honvédség légi haderőnemének jelenleg és a jövőben használt technikáját is!

Augusztus 20-án a programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter és beszédet mond Áder János köztársasági elnök. A több mint 130 honvédtisztjelölt tiszteletére idén is tart légi- és vízi parádét a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna szakasz felett.

A programterv szerint 09:15-10:00 között, az ünnepélyes tisztavatást követően tartják meg a látványos légiparádét.

A majd 50 percesre tervezett katonai légiparádé keretében 14 repülőgépet (köztük a Gripeneket), 12 helikoptert (a Budapestre is visszatérő Mi-24-eseket, de megjelennek típusok a Honvédség új beszerezéseiből is) és 5 motorcsónakot láthatnak majd a nézők, továbbá légi deszantos bemutatókat is láthat, aki kilátogat jövő kedden a Duna partjára.

Budaörsön a Honvédelmi Napok alkalmából már bemutatkozott H-145M, német színekben. Az első magyar példány már berepülés alatt áll.

A program során bemutatásra kerülnek a Magyar Honvédség azon képességei, amelyek a magyar emberek védelmében már ma is rendelkezésre állnak, és amelyek a Zrínyi-program keretében a következő nagyjából egy évtizedben a magyar haderő megújítását fogják eredményezni.

 

INFORMÁCIÓ

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatója szerint, a mai napon (augusztus 13-án) (tartaléknap augusztus 14.) 14.00 és 15.00 óra között három katonai helikopter méri fel az augusztus 20-i légi parádé helyszínét Budapesten a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán, ezért ebben az időszakban megnövekedett hanghatásra, valamint részleges folyamzárra lehet számítani.

 

A nemzeti ünnep alkalmából egyébként szintén látványos helikopteres bemutatót tartanak Szolnokon is, amelyről tegnapi cikkünkből tájékozódhat:

https://airshowinfo.hu/hirek-repulonapok/ismet-vizi-legiparade-szolnokon-2019-augusztus-20-an/

 

Információ forrás: a Nemzetközi Kommunikációs Iroda és a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül