Air Wolf Hunting 2018 a Mátrában

2018 november 5 és 9 között zajlott az Air Wolf Hunting névre keresztelt komplex katonai gyakorlat a Mátra vonulatai közt. A gyakorlat bázisául a Gyöngyös városától három kilométerre fekvő Pipishegyi Sportrepülőtér szolgált, amely különleges műveleti területként üzemelt ezekben a napokban.

A gyakorlat célja az volt, hogy a katonák nehezített, hegyvidéki viszonyok közt tegyenek szert szélesebb körű mentési tapasztalatokra. Az idei Air Wolf Hunting-on 8 alakulat mintegy 80 katonája vett részt, amely során a légi és szárazföldi haderőnem együttműködve hajtotta végre feladatait, kipróbálva több technikai újítást is, elsősorban a kommunikációs, informatikai és híradástechnikai rendszerek terén, de különleges, előkészítetlen viszonyok közötti ejtőernyős ugrásokra is sor került.

Az idei gyakorlaton MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopterei nehéz domborzati körülmények közt, a Mátrában több helyszínen is kialakított kárhelyszínen is hajtottak végre ki-berakási és mentési feladatokat Mi-17 és AS-350 típusokkal, míg a Pipishegyi Sportrepülőtéren, a gyakorlat szerdai napján első feladatát, felderítést és légi-támogatást adva megjelent a Magyar Honvédség nemrégiben felújított Mi-24V Hind típusú harci helikoptere is. A Mi-24-est Dr. Koller József Dandártábornok a szolnoki helikopter bázis parancsnoka repülte át a gyakorlat helyszínére.

A gyakorlatot már második éve rendezik meg ezen a helyszínen, amely sokszínűségét az is bizonyítja, hogy az idén többek közt az MH-59 Szentgyörgyi Dezső Légibázis is csatlakozott Jas-39 Gripen negyedik generációs repülőgépekkel, igaz, ezt a Pipishegyi Repülőtéren tartózkodó emberek nem észlelték.

A katonák az ilyen gyakorlatok során tökéletesíthetik kutató-mentő szaktudásukat, hogy hegyvidékeken történt balesetek esetében is gyorsan, szakszerűen járhassanak el.

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül