Megérkezett Budapestre az első airBaltic CS300

A mai napon első alkalommal landolt airBaltic Bombardier CS300 a Liszt Ferenc repülőtér betonján. A lett  légitársaság legmodernebb típusát ünnepélyes keretek között fogadták a légikikötő képviselői, nem véletlenül: a bemutatott géptípus a jelenleg üzemelő Bombardier Dash 8-ast fogja leváltani a Riga-Budapest viszonylaton. Ezzel az airBaltic válik a típus első menetrend szerinti üzemeltetőjévé Budapesten. A kiemelt alkalmon felszólalt Yana Denisova, az airBaltic területi értékesítési menedzsere, míg a repülőteret Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője képviselte.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője a leszállást követő fogadáson

A Bombardier CSeries a világ egyik legfiatalabb kereskedelmi repülőgép típuscsaládja, melynek első példánya 2013-ban teljesítette a szűzfelszállását. Az airBaltic a CS300 alváltozat első üzemeltetőjeként 2016 novemberében állította szolgálatba a típust, amelyből összesen 20 darabot állít üzembe 2019 végéig. A jelenlegi flotta nagy hányadát kitevő Boeing 737-eseket és Dash 8-akat is a szóban forgó típussal tervezi leváltani a társaság.

Sűrű ködben gurul a gép a számára kijelölt R210-es állóhely felé

A flotta idősödő tagjaihoz képest komoly előnyt jelentenek a szóban forgó légijármű Pratt & Whitney PW1500G hajtóművei, amelyek segítségével 20% feletti üzemanyag-megtakarítás és négyszeres zajterhelés csökkenés érhető el a gyártó ígérete szerint. Az új hajtóművek ezeken felül jelentős mennyiségű károsanyag-kibocsátástól szabadítják meg a környezetet.

A PW1500G hajtómű ventilátorlapátjai. 12-es kétáramúsági fokával a leghatékonyabbak közé tartozik

A Riga mellett tallini és vilniusi hubokkal rendelkező társaság egyosztályos kivitelben üzemelteti a típust, amely az említett konfigurációban 145 utas befogadására alkalmas. Az új légijármű a korábbiaknál méretesebb ablakokkal, jobb térkihasználással, és a regionális utasszállító repülőgépek között legnagyobbnak számító fej fölötti poggyásztérrel szolgálja az utasok kényelmét.

A 2-3 üléselrendezésű kabin jobb oldala

Bár CS300 idáig még nem közlekedett menetrend szerint Ferihegyre, a CSeries család nem számít idegennek Budapesten. A szóban forgó típus kistestvére, a CS100 több mint egy éve rendszeres látogatója a repülőtérnek, a Swiss zürichi járatainak köszönhetően.

A mai naptól fogva a heti három Budapest-Riga járat mindegyikét a bemutatott típussal repüli majd az airBaltic.

 

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül