Látogatás a RepTárban

Hivatalosan szeptember 1-én nyitja meg kapuit Magyarország legújabb repülőmúzeuma Szolnokon, a RepTár, amelybe még megnyitása előtt, a felkészülés során sikerült betekintést nyernünk.


A RepTár hosszas, több évnyi munka után nyílhat meg a nagyérdemű számára szeptemberben. A hatalmas területen fekvő létesítmény gyűjteménye ugyan még koránt sem végleges, már így is hatalmas és életre szóló élménnyel gazdagodhatnak azok, akik meglátogatják. Számunkra sem volt másképp, gyakorlott spotterekként is tudtak számunkra újat mutatni a RepTár munkatársai látogatásunk során.

IMG_6524
Múzeumjáró túránkat a komplexum épületében és hangárjában kezdtük, amelyben egy nagyon modern és igényes vendéglő fogadott minket elsőként. A belső kiállító terület szintén hatalmas, és a Magyar Légierő repüléstörténetét a kezdetektől interaktív eszközök segítségével és egy egyedülállóan bő kiállítással mutatja be. A modern elrendezésű kiállítások közt bemutatásra kerülnek a különböző korok pilóta ruházatai és eszközei, repülőgépekhez és helikopterekhez tartozó fegyverzetek és alkatrészek, amelyek között igazán ritka tárgyak, és háborús relikviák is megtalálhatóak.

_MG_1075
A belső kiállító termekből egyenesen a hangárba juthatunk el, amelyben több interaktív élményt nyújtó eszköz (szimulátor vagy 4D-s mozi) mellett hajtóművek, különböző repülőgépmotorok és legendás repülőgépek kaptak helyet. A mennyezetről lelógó Góbé mellett a hangár csarnokában kapott helyet többek közt egy Messerschmitt BF-108-as, Po-2-es, Jak-11-es, Jak-52-es, a magyar gyártású pilótanélküli felderítő repülőgép a K-001 Denevér az 1999-ben a Balatonból kiemelt Il-2-es és még számos más legenda. A teremben lévő MiG-21 és Jak-52 repülőgépek pilótafülkéje is nyitva van a látogatók számára, amelyekben egyedi módon fényképet is készíthetnek magukról emlékként.

IMG_6542

A múzeum külső kiállítási területéről szintén hosszasan lehetne körülírni. A múzeum külső területén jelenleg x repülőgép található, amelyeket szintén hatalmas munka árán újítottak fel külsőleg, hogy a látogatók a repülőgépeket megközelítően a „régi-új” festésükben láthassák majd. A hatalmas MiG sor mellett a múzeumba került mindkét Cápeti (a legendás MiG-21-es, és a 2008-as repülőnap alkalmára díszfestett L-39 Albatros is), de Szu-22, MiG-23, Mi-8, Morava, Delfin repülőgépek és különböző variánsaik is megtekinthetőek.

IMG_6627

Ahogyan az a beszámoló elején megemlítésre került, a múzeum még koránt sem végleges. Az előzetes információk szerint a gyűjteménybe kerülnek a korábban külföldről érkezett repülőgépek is. A Viggen, Lansen, Hunter és két F-104-es egy szintén alapos külső felújítás után érkezik a RepTárba, ahogy magyar részről is várhatóak még kiegészítések, mint például egy Mi-24-es helikopter, ráadásul nem is akármilyen, Csőrike I személyesen, aki szintén új tollruhát kap új kiállítóhelyén.

IMG_6634
Felmerül nap, mint nap a kérdés, hogy a múzeum régi területével és az ott maradt repülőgépekkel, amelyek méretükből adódóan nem kerülhettek át az új kiállításba, mi lesz a jövőben. Amint azt megtudtuk, a RepTár szeretne gondoskodni az ott maradt légi járművek felújításáról is, valamint arról, hogy a szandaszőlősi múzeum is látogatható legyen újra a jövőben. De hogy mit hoz a következő néhány év, még biztosra senki sem tudja, csak azt, hogy szeptember 1-től új helyen ismét látogató repülőmúzeum Szolnokon, amely kétségtelenül Közép Európa legmodernebb repülőmúzeuma lett. A látogatás megvalósításáért szeretnénk köszönetet mondani a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum munkatársainak.

Select your Area / Válassz területet

[show-map id=”1″]

Select your country’s local site / Válassz meglévő helyi weboldalaink közül